Moliile. Cum prevenim aparitia lor si cum scapam de ele?

1. Exista peste 160.000 de specii de molii in lume (de 9 ori mai multe decat speciile de fluturi), acestea au nenumarate forme: de la molii mici cat gamalia unui ac, pana la molii mari cat mana unui adult.

molie_luna2. Unele molii nici nu au gura, cum ar fi frumoasa molie Luna, care nu poate sa manance. Aceasta traieste doar o saptamana, avand un singur scop, acela de a se imperechea.

3. Moliile sunt imitatori grozavi. Multe molii au dezvoltat cai de a imita alte animale pentru a speria potentialii pradatori. Molia Polyphemus are doi ochi pe aripi, pentru a dezorienta si speria pradatorii. Molia viespe, dupa cum probabil ati intuit vazand numele arata exact ca o viespe, dar este complet inofensiva. Insa molia care a dezvoltat cea mai ingenioasa modalitate de a scapa de pradatori este ninfa padurilor, o molie care se aseamana cu excrementele de pasare.
ninfa_padurii

4. Un mascul poate detecta o femela de la 11km distanta. Chiar daca nu are nas, molia are un simt olfactiv foarte dezvoltat, folosind antenele pentru a detecta mirosurile.

5. Moliile sunt importante pentru polenizare. Corpurile lor paroase sunt grozave pentru a poleniza florile pe care aterizeaza. Florile polenizate de molii tind sa fie aromate si albe, cum ar fi floarea de Yucca. Plantele polenizate de molii sunt cele ce pot fi gasite usor dupa lasarea intunericului. Unele molii polenizeaza si in timpul zilei, cum ar fi molia colibri.
molia_colibri

6. Moliile sunt o sursa alimentara importanta pentru celelalte specii, cum ar fi pasarile si liliecii (fiind la baza lantului trofic).

7. Molia Soim este cea mai rapida insecta, putand zbura cu pana la 50km/ora. Dar nu acest lucru a facut-o celebra, ci faptul ca are o forma asemanatoare unui cap de mort pe torace. Aceasta molie mai are si neobisnuita abilitate de a emite sunete pitigaiate puternice atunci cand este amenintata, aceste sunete deranjand sonarul liliecilor.
molia_soim

8. Moliile au abilitatea de a manca hainele din lana, hainele de blana si alte produse de origine animala. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot digera cheratina (proteina care intra in structuara parului,epidermei si unghiilor).

9. O molie femela poate produce mai mult de 10 pui pe an.

Moliile pot fi o amenintare foarte infricosatoare, dar nu pentru oameni ci pentru integritatea garderobei acestora. Moliile au abilitatea de a digera cheratina, iar hainele noastre preferate, de obicei sunt facute din produse animale, si naftalina nu este un ajutor atat de bun pe cat am crede. Solutia cea mai buna pentru siguranta hainelor este Specialistii.ro. Moliile reprezinta un pericol constant in casele noastre si acestea pot aparea oricand, daca ne bazam doar pe metodele traditionale, apeland numai la naftalina sau la alte solutii pe care le-am mostenit de la parinti, iar ei la randul lor de la bunicii nostri.

Pe langa faptul ca folosirea naftalinei va da un miros neplacut hainelor (nu-i tocmai o aroma ideala), nici o cantitatea de parfum nu o poate acoperi, insa problema cea mai mare cu naftalina este ca nu ne ofera siguranta dorita. Specialistii.ro stiu cum sa rezolve problemele cu moliile hainelor si alimentelor, acestea pot parea inofensive pentru ca nu cauzeza probleme directe omului, dar prezenta lor se va face simtita atunci cand hainele nostre preferate nu vor mai fi putut fi purtate.

Specialistii.ro are grija de garderoba ta mai bine decat ar putea s-o faca vreodata naftalina.

Cum facem dezinsectia impotriva moliilor?
Deoarece moliile sunt de mai multe tipuri (Molia de haine, molia cerealelor sau molia fructelor uscate) si sunt ascunse in locuri greu accesibile noua, dezinsectia impotriva lor se poate face prin mai multe metode.
tratament cu echipamente Ultra Low Volume (ULV); eficacitatea echipamentului este data de pulverizarea foarte fina a particulelor ( 20-60 microni) si de faptul ca pot patrunde in spatii greu accesibile.
tratament cu echipamente Termonebulizatoare; aceste echipamente sunt foarte eficiente, deoarece marimea particulelor produse este chiar mai mica decat in cazul particulelor produse de ULV. Tocmai din aceasta cauza vaporii cu insecticid raman in suspensie un timp mai indelungat.
sunt situatii cand folosirea echipamentelor de tip Ultra Low Volume si Termonebulizare nu este posibila. In acest caz vom folosi pompe de joasa presiune pentru aplicarea tratamentelor reziduale. Tratamentul rezidual are avantajul unei remanente mai mari a insecticidului aplicat pe suprafete.

Cu ce facem dezinsectia moliilor?
In cazul tratamentelor cu aparate ULV si Termonebulizare sunt folosite insecticide care au in compozitie substanta activa Deltamethrin, un accelerator Piperonil-butoxid, sub forma unei emulsii concentrate.
Piperonil-butoxid-ul este foarte eficient deoarece irita daunatorii si ii scoate din spatiile greu accesibile.
Pentru tratamentele reziduale vor fi folosite insecticide de tip SC (suspensie concentrata) sau WG.

Servicii oferite de specialiști

Servicii de deratizare

Servicii complete de deratizare pentru locuințe, birouri și hale

Servicii de dezinsectie

Servicii complete de dezinsectie pentru locuințe, birouri și hale

Servicii de dezinfectie

Servicii complete de dezinfectie pentru locuințe, birouri și hale